Te babeczki co roku są u mnie sezonowym hitem. Kurki zamieniają je w prawdziwe cudo

Dodano:
Babeczki z kurkami Źródło: Shutterstock / Katarzyna Hurova
W weekend odwiedzi mnie rodzina, dlatego planuję upiec babeczki z kurkami. Robi się je szybko i prosto, zwłaszcza jeśli pracę rozłoży się na dwa dni. Jestem pewna, że znowu wszyscy będą się nimi zachwycać.

Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów. Mają charakterystyczny, lekko pikantny smak i są chrupiące nawet po usmażeniu czy upieczeniu. A, że już pojawiły się w sklepach, nie odmówię sobie tej przyjemności i jak co roku upiekę kruche babeczki z ich dodatkiem. Uwielbiają je wszyscy moi znajomi i rodzina. I wcale się nie dziwię, bo są po prostu pyszne.

Jak zrobić idealne korpusy do kruchych babeczek?

Korpusy do kruchych babeczek można kupić gotowe. Są smaczne, jednak dosyć dużo kosztują. O wiele bardziej opłaca się ich samodzielne przygotowanie. Zwłaszcza że jest dość proste. W sumie do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników i metalowych foremek.

By zrobić ciasto na korpusy do babeczek, wystarczy połączyć szybko schłodzone masło, mąkę, żółtko i trochę soli. Ciasto po zarobieniu warto schłodzić, by łatwiej dało się formować. Teraz należy je cienko rozwałkować, tak by miało 3-5 mm grubości. Z ciasta należy wykrawać krążki i wylepiać nimi foremki na babeczki. Ciasto w foremce można też ładnie docisnąć dnem drugiej foremki. Po nakłuciu widelcem korpusy trzeba upiec na rumiano. Tak przygotowane można od razu nadziać i zapiec lub przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez kilka dni.

Przepis na kruche babeczki z kurkami

Kruche babeczki z kurkami można podać na przekąskę lub przystawkę. Najlepiej smakują, gdy są lekko ciepłe. Jeśli upieczesz je wcześniej, możesz je podgrzać przed podaniem. Najlepiej zrobić to w piekarniku o temperaturze 160 stopni Celsjusza. Wystarczy ok. 10 minut.

Przepis: Kruche babeczki z kurkami

Babeczki z kruchego ciasta zapiekane z kurkami w masie jajecznej

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • sól

Na farsz:

  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g tartego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę wysyp na stolnicę, dodaj do niej kawałki schłodzonego masła i całość przesiekaj nożem. Potem mąkę z masłem rozkrusz w palcach, by powstał piasek. Dodaj żółtko, 1/2 łyżeczki soli i ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody. Zagnieć kruche ciasto.
  2. Formowanie babeczekCiasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Wykrawaj z niego krążki i wylepiaj nimi foremki na babeczki. Spody ponakłuwaj widelcem. Foremki z ciastem wstaw na 30 minut do lodówki. Potem piecz je ok. 15 minut w 190 stopniach Celsjusza.
  3. Przygotowanie farszuKurki oczyść, większe pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj do niej grzyby i czosnek, całość przesmaż. Oprósz solą i pieprzem i duś ok. 15 minut, aż grzyby będą miękkie. Rozłóż je do kruchych korpusów.
  4. Zalewanie kurek i pieczenie babeczekJajka wybij do śmietanki, rozkłóć na jednolitą masę. Dopraw gałką, solą i pieprzem. Masą zalej kurki, posyp startym serem. Piecz ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Kruche babeczki z kurkami – wskazówki

Oto kilka wskazówek, dzięki którym babeczki z pewnością się udadzą i wyjdą smaczne.

  • Jeśli ciasto na babeczki jest mało zwarte, warto do niego dodać 1-2 łyżki bardzo zimnej wody lub gęstej, kwaśnej śmietany.
  • Po wylepieniu foremek ciastem, całość można wstawić na 30-60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto będzie miało większą kruchość po upieczeniu.
  • Do podsmażanych kurek można też dodać boczek czy szpinak. Oba składniki dobrze komponują się z grzybami.
  • Upieczone babeczki można przechowywać przez 2 dni w lodówce. Przed podaniem wystarczy je tylko podgrzać.
  • Przed podaniem babeczki warto udekorować świeżym tymiankiem lub natką pietruszki. Te posiekane zioła można też dodać do masy jajecznej.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...